Toekomstprofielen van uitgeverijmedewerkers
12-05-2015
In het Sectorplan Uitgeverijbedrijf ligt de focus op de veranderende competenties in de uitgeefindustrie. Nieuwe ontwikkelingen in de uitgeefbranche hebben gevolgen voor de benodigde kennis en competenties van medewerkers. De uitdaging voor uitgeverijen is de toekomstvisie en strategie van de uitgeverij te vertalen naar concrete kennis en vaardigheden van hun medewerkers.
Hierover vond op 21 april 2015 een interactieve bijeenkomst plaats, georganiseerd door NUV Academy. Middagvoorzitter Ruud Schets (NUV) lichtte het doel van de bijeenkomst toe: uitgeverijen faciliteren bij hun strategische keuzes, de gevolgen daarvan voor competenties en de daadwerkelijke succesvolle realisatie van veranderingstrajecten.
Innovatie vereist een strak proces
Patrick Swart (GEA) vertelde over het project ‘Uitgeverij van de Toekomst’, waarin 120 uitgeverijen een innovatietraject doorliepen. Een belangrijke conclusie uit dit project is dat transitie iedereen, binnen alle disciplines van een organisatie, raakt. Voor HR is het daarom essentieel dat ‘leren innoveren’ als een organisatiebrede doelstelling wordt gezien. Dat lukt alleen als de toekomstig benodigde competenties helder zijn en het proces daar naartoe heel strak wordt begeleid.

Toekomstprofielen
De toekomstprofielen waren aanleiding voor de ontwikkeling van de nieuwe netwerkapp WerkMeeting. Johann Freese (WorkForce) presenteerde deze app, die medewerkers ondersteunt bij het toegroeien naar de in de toekomst benodigde competenties. Netwerken is daarbij een belangrijk sleutelwoord, want community’s zijn de toekomst. Netwerken inspireert en stimuleert innovatie.
De praktijk
Anneke Blok (Zwijsen) schetste het verandertraject dat educatieve uitgeverij Zwijsen heeft doorlopen om te anticiperen op de toekomst, vanuit de overtuiging dat je moet veranderen wanneer het goed gaat en dus niet moet wachten op slechtere tijden. Duidelijke strategische uitgangspunten, flexibiliteit, scherpe sturing en een breed draagvlak onder de medewerkers waren belangrijke succesfactoren. Dit in combinatie met veel aandacht voor competentieontwikkeling, communicatie en cultuurverandering.
De deelnemers aan de bijeenkomst gingen ook zelf aan de slag met drie opdrachten, waarbij het doel was collectieve oplossingen en antwoorden te ontwerpen rondom de thema's koersbepaling, gevolgen voor competenties, en organisatie- en ontwikkelplannen.