Wanneer bestaat aanspraak op roostervrije tijd?
Betreft CAO: CAO-UB Deel I - Algemeen, CAO-UB Deel II - Journalistiek
Of er aanspraak bestaat op roostervrije tijd - en zo ja: op hoeveel dagen of uren - hangt af van het eigen individuele werkrooster.
1. Wat is roostervrije tijd?
2. Op hoeveel roostervrije uren bestaat aanspraak?
3. Hebben parttimers recht op roostervrije tijd?
1. Wat is roostervrije tijd?
Roostervrije tijd is het compensatie-instrument voor teveel gewerkte tijd. Roostervrije tijd kan zich dus uitsluitend voordoen in situaties waarin per tijdvak méér uren worden gewerkt (bijvoorbeeld als gevolg van een werkrooster) dan waarvoor de medewerker wordt betaald!
Voorbeeld: indien het werkrooster binnen de onderneming uitgaat van 40 uur per week, terwijl volgens arbeidscontract salaris wordt betaald voor 36 uur, dan dient op enig moment in het individuele werkrooster de in die week 4 uur teveel gewerkte, maar niet betaalde tijd te worden teruggegeven. Dat vindt compensatie plaats in vrije tijd, ofwel roostervrije tijd. In het werkrooster wordt die vrije tijd ingeroosterd.
Zie verder bij Arbeidsduur, roostervrije tijd, overmatige werktijd, atv
2. Op hoeveel roostervrije uren bestaat aanspraak?
Uitgaande van de gemiddeld 36-urige werkweek kan het aantal roostervrije uren resp. dagen op jaarbasis in principe als volgt worden bepaald:

Bij deze benadering is echter uitgegaan van een jaar waarin volledig (52 weken) wordt doorgewerkt. En dat is in de praktijk nooit het geval. Er dient nl. ook rekening gehouden te worden met de vakantieperioden en daarom dient - zuiver gesproken - een kleine correctie plaats te vinden.
Dat kan het best worden geïllustreerd aan de hand van een voorbeeld, waarin - voor het gemak - even wordt uitgegaan van 25 vakantiedagen per jaar. Deze 25 doorbetaalde vakantiedagen komen normaal gesproken neer op vijf vakantieweken per jaar. Gedurende deze vijf weken afwezigheid wordt niet gewerkt en dus behoeft voor die periode ook geen compensatie te worden gegeven voor teveel gewerkte, maar niet betaalde uren.
Derhalve geldt dat zodra ook vakantie wordt genoten (in het voorbeeld van 5 weken per jaar vakantie wordt derhalve nog maar 47 weken gewerkt), het aantal roostervrije dagen naar rato dient te worden verminderd.
In geval van 25 vakantiedagen dient bovenstaand overzicht dan ook als volgt te worden gecorrigeerd, door uit te gaan van 47 werkweken per jaar, in plaats van 52 weken:

Het staat een onderneming vrij op ondernemingsniveau ter zake andersluidende afspraken te maken.
3. Hebben parttimers recht op roostervrije tijd?
Dat hangt ook hier van het werkrooster af. Voor parttime contracten geldt dat men wordt aangesteld voor bv 20, 24 of 28 uur per week. Indien de medewerker precies zoveel uur werkt als waarvoor salaris wordt betaald, hoeft er niets in tijd te worden gecompenseerd. Er ontstaat dan géén aanspraak op roostervrije tijd!
indien als gevolg van het werkrooster meer uren worden gewerkt dan waarvoor salaris wordt betaald, ontstaat aanspraak op roostervrije tijd. Zie hierboven.
NB. Er zijn echter situaties waarin in de individuele arbeidsovereenkomst een vaste omvang aan roostervrije tijd is toegekend. In die gevallen gaat het bovenstaande niet op; daar geldt uitsluitend hetgeen in de individuele arbeidsovereenkomst over roostervrije tijd is bepaald.
Naar boven