Inleiding bij de cao
Tot de belangrijkste wijzingen in deze cao behoren de volgende afspraken:
1. Looptijd
De cao heeft een looptijd van 14 maanden: van 1 juni 2019 t/m 31 juli 2020.
2. Salarissen
De salarissen en salarisschalen worden als volgt verhoogd:
per 1 november 2019: 3 % structureel
3. Generatiepact/XYZ-regeling
De XYZ-regeling, die als uitvloeisel van het Generatiepact is afgesproken, wordt voortgezet tot en met 31 december 2022. De voorwaarden waaronder gebruik kan worden gemaakt van de XYZ-regeling worden als volgt aangepast:
• Er kan gebruik worden gemaakt van de XYZ-regeling tot en met 31 december 2022. Voor wie gebruik maakt van de regeling wordt de regeling voortgezet tot aan de AOW-gerechtigde leeftijd
• Voor artikel 5.3 lid 9 van de cao (verzoeken tot werktijdvermindering o.g.v. de Wet flexibel werken kunnen door de werkgever slechts worden geweigerd op basis van zwaarwegende factoren) gelden de volgende aanvullende afspraken:
- Voor de toepassing van de weigeringsgrond ‘zwaarwegende factoren’ kan door de werkgever dispensatie worden gevraagd bij de Commissie Toezicht en Naleving.
- Voor kleine ondernemingen (ondernemingen tot 25 medewerkers in dienst) geldt dat van de XYZ-regeling uitsluitend gebruik kan worden gemaakt op basis van wederzijdse vrijwilligheid.
• De kosten en de keuze van het individuele adviestraject voor de werknemer zijn voor de werkgever.
• De pro rata toepassing van arbeidsvoorwaarden (ingevolge artikel 3.2 lid 3 van de cao) bij deelname aan de XYZ-regeling kan ook gelden voor arbeidsvoorwaarden op ondernemingsniveau en wordt ook expliciet in de regeling vermeld.
4. Studieopdrachten
Er worden studieopdrachten afgesproken over de volgende onderwerpen.
• Pensioen
Een paritaire studiecommissie zal zich gedurende de looptijd van de cao buigen over o.m. alternatieve pensioenvormen en de afspraken uit het Pensioenakkoord. De studiecommissie rapporteert voor 1 juli 2020.
• Gelijke behandeling
Een paritaire studiecommissie zal gedurende de looptijd van de cao onderzoek doen naar ‘gelijke behandeling in de sector Uitgeverijbedrijf’. Onderwerp van onderzoek zijn de beloningen van medewerkers in dienst van de onderneming, toegespitst op de beloning van jongere en oudere medewerkers, van mannen en vrouwen en van werkzaamheden door medewerkers ten behoeve van digitale en printproducten. De commissie stelt per onderzoeksgebied haar eigen onderwerp en wijze van onderzoek vast. Voor de onderzoeken die betrekking hebben op medewerkers in dienst van de onderneming, richt het onderzoek zich primair op de aansluiting bij en toepassing van de loongebouwen in de cao. Voor zover de resultaten van de onderzoeken daartoe aanleiding geven, zal de commissie zoveel mogelijk komen tot concrete aanbevelingen. De commissie rapporteert voor 1 juli 2020.
• Gezond Speelveld
De paritaire studiecommissie die zich in het kader van een gezond speelveld richt op de invulling van ‘goed opdrachtgeverschap’ zet haar werkzaamheden voort.
Aspecten, die bij de studie in ieder geval aan de orde komen, zijn:
• het al dan niet toepassen van een tariefstelling voor freelance werkzaamheden
• het creëren van meer inzicht bij OR’n/redactiecommissies /RR op de toegepaste tarieven voor de verschillende soorten freelance-werk
• de mogelijkheden voor freelancers en zzp-ers om deel te nemen aan scholingsfaciliteiten en het ontwikkelen van een collectieve faciliteit voor deze medewerkers m.b.t arbeidsongeschiktheidsvoorziening en pensioenen.
Bij de voortgezette studie zullen mede worden betrokken het rapport “Onderzoek naar hedendaagse praktijk met betrekking tot het inhuren van zzp-ers en freelancers” (eindverslag van de Commissie Gezond Speelveld d.d. 23 juli 2019); de Leidraad Tariefafspraken zzp-ers van de ACM; de uitkomsten van de commissie Borstlap (commissie Regulering van werk, over toekomstbestendig arbeidsrecht, sociale zekerheid en fiscaliteit) en het wetsvoorstel van minister Koolmees over werken als zelfstandige.
De studiecommissie rapporteert voor 1 juli 2020.